Berkley X5 And X9 Braid

Memperkenalkan

Berkley fishing lines, Berkley braided lines, Berkley lines, Berkley fishing, Berkley X5, Berkley X9, Berkley X5 braid, Berkley X9 braid, best fishing lines, most reliable fishing lines, toughest fishing lines

Advertisement

Berkley telah menghasilkan tali pancing kelas dunia bertahun-tahun lamanya. Malah tali adalah salah satu produk memancing ikan yang dihasilkan ketika Berkley bermula dalam industri pancing. Antara tali paling terkenal oleh Berkley adalah Berkley Fireline; superline yang telah terbukti dengan baik dan merupakan kegemaran di kalangan pro dan pemancing elit. Berkley terus meluaskan rangkaiannya talinya dengan siri tali X yang dipanggil Berkley X5 dan Berkley X9.

Kelicinan

Apabila bercakap tentang jarak balingan, tali yang licin akan membantu. Kedua-dua tali Berkley X5 dan X9 adalah licin dengan X9 lebih licin di antara kedua-dua mereka. Umumnya semakin tinggi dan ketat sulaman, semakin licin talinya. Kedua-dua Berkley X5 dan X9 adalah antara tali paling licin dalam segmen mereka.

Walaupun kebanyakan tali sulam datang dalam empat atau lapan sulaman, kedua-dua Berkley X5 dan X9 mempunyai bilangan sulaman tertinggi mereka dalam kategori masing-masing. Ini bermakna bahawa dalam kategori mereka, mereka adalah tali pancing yang paling licin dan meluncur melalui cincin joran dengan lebih cekap daripada tali lain.

Lebih Kuat

Lebih banyak sulaman juga bermakna lebih kuat. Dalam kategori mereka, Berkley X5 dan X9 adalah yang paling kuat dan mempunyai daya rintangan terhadap kerosakan yang terbaik. Ini bermakna bahawa mereka lebih sesuai untuk pancingan “heavy cover” kerana lebih kuat dan mampu memotong kebanyakan tumbuh-tumbuhan.

Berkley fishing lines, Berkley braided lines, Berkley lines, Berkley fishing, Berkley X5, Berkley X9, Berkley X5 braid, Berkley X9 braid, best fishing lines, most reliable fishing lines, toughest fishing lines

Kuat dan licin 

Sensitif

Kedua-dua Berkley X5 dan X9 disulam dengan ketat dan mempunyai regangan hampir sifar. Hal ini membolehkan mereka untuk mengalirkan getaran dengan baik yang bermaksud bahawa mereka adalah sangat sensitif yang membolehkan pemancing untuk merasakan setiap perubahan permukaan dasar dan lain-lain. Selain itu, regangan hampir sifar juga membantu pemancing menembuskan mata kail dengan lebih berkesan.

Kekuatan Memegang Simpulan Yang Bagus

Ok, sebelum saya terus bercakap tentang kekuatan simpulan, ketahui ini. Tidak semua simpulan sesuai dengan tali sulam (atau super-line). Ini kerana tali sulam (super-line) boleh memakan antara satu sama lain dan memotong satu sama lain. Empat simpul yang saya cadangkan adalah simpulan Berkley Braid, Simpulan Uni (dengan lebih banyak putaran – sekurang-kurangnya 10 putaran), simpulan Palomar, dan simpulan Improved San Diego Jam.

Untuk tali yang licin simpulan biasanya tidak dapat kekal dengan baik. Walau bagaimanapun, tali super Berkley termasuk X5 dan X9 Braid dapat memegang dengan baik. Mungkin ia adalah kerana salutan yang digunakan. Kami tidak mengalami masalah simpulan tergelincir selama berbulan-bulan ketika tali ini digunakan. Kebanyakan masa saya menggunakan simpulan Palomar kerana ia adalah yang paling cepat dan paling mudah untuk diikat. Setakat ini, saya tidak mengalami masalah simpulan tergelincir walaupun ia simpulan yang mudah.

Tali Bagus dengan Harga Bagus

Walaupun Berkley X5 dan X9 bukanlah tali yang murah; kedua-duanya adalah tali berkualiti dengan harga yang lebih mampu milik. Berkley X5 dan X9 adalah berbaloi untuk tali dengan prestasi baik yang memberikan jarak balingan yang baik, sensitiviti yang baik, kekuatan yang lebih baik dan kekuatan memegang simpulan yang baik.

Berkley X5 and X9 superlines are tough, smooth, reliable, and super sensitive.

Recommended Knots

Uni Knot

Berkley Braid Knot

Palomar Knot

San Diego Jam Knot – Improved

Video Credit: Salt Strong

Advertisement

SUBSCRIBE NOW

Do Not Miss Another Issue

Contact us

For more information or should your have enquiries, do drop us an email.