Penalaan Halus Cara Balingan Fly

Para pemancing selalunya cuba untuk membaling umpan mereka sejauh mungkin, terutamanya bila kelibat ikan berkelihatan. Pemancing fly juga tidak ketinggalan. Lebih jauh balingan yang dibuat lebih tinggi lah peluang umpan kami menarik perhatian ikan.

Apa Yang Perlu Di Lakukan

Untuk mendapat balingan yang jauh, kita mesti memahami dan memberi perhatian kepada beberapa aspek yang terlibat di dalam proses balingan umpan fly: –

Berat fly

Rupabentuk fly

Diameter Tali

Kelicinan Tali

 Efisiensi Balingan

Keadaan Semulajadi

Fly fishing, fly fishing malaysia, fly fishing asia, fly fishing tips, how to fly fish, fly fishing lessons, how to start fly fishing

Umpan-umpan fly yang digemari ikan.

Berat Fly

Berat gewang, umpan, dan juga fly adalah satu aspek yang penting. Untuk pemancing-pemancing yang mengilat, dan memancing bottom berat sesudu, spinner, gewang, dll. penting kerana jarak balingan bertanggung juga kepada berat gewang-gewang ini. Rekabentuk gewang, tip joran, etc. adalah juga memain peranan membawa gewang-gewang, sesudu, dll. ke tampat yang kami hendak memancing. 

Fly fishing, fly fishing malaysia, fly fishing asia, fly fishing tips, how to fly fish, fly fishing lessons, how to start fly fishing

Umpan fly yang ringan dan halus.

Tetapi untuk fly pula, tali lah yang membawa umpan fly ke destinasi yang dikehendaki. Berat tali amat penting. Juga harus fikirkan ini – lebih berat umpan fly, lebih banyak tenaga tali fly perlu menggunakan untuk membawa umpan fly tersebut ke destinasi yang dikehendaki. Kerana itu, kami perlu mencapai satu titik keseimbangan di antara berat fly dan juga berat tali.

Rekabentuk Fly

Rekabentuk fly yang lebih aerodinamik memerlukan kurang tenaga untuk di bawa ke destinasi yang hendak di pancing, jika dibandingkan dengan satu fly yang bentuknya agar lebar. Kerana itu, umpan fly yang diikat seakan-akan serangga yang betul; katakan belalang, akan lebih susah untuk di baling. Ia lebih baik disimpan sebagai benda hiasan. 

Umpan fly yang lebih tebal rekabentuknya mempunyai rintangan angin yang lebih tinggi.

Diameter Tali

Tali yang lebih tebal perlu menghadapi lebih rintangan angin dan memerlukan lebih tenaga untuk membawa umpan fly ke destinasinya. Tali yang lebih halus menghadapi kurang rintangan dan akan lebih effisien. Gunakan tali yang paling sesuai dengan keadaan semasa di kolam, tasik, sungai, etc. yang anda sedang memancing.

Kelicikan Tali

Kami tidak akan berbincang pasal tali jenis hanyut dan jenis tenggelam. Fokus kini adalah kepada kondisi tali dan bukan jenis tali. Tali yang telah lama duduk didalam spool atau gelendung kekili dan tidak digunakan, mungkin menghadapi kerosakan dan menjadi lekit. Tali sebegini memang sukar untuk di baling.

Tali yang melekit perlu ditukar.

Efisiensi Balingan

Efisiensi balingan terpulang kepada pergerakan joran dari permulaan balingan sehingga umpan fly yang digunakan mendarat di permukaan air. Pergerakan joran (depan-belakang-depan-belakang…) adalah untuk membina tenaga sehingga suatu tahap yang paling optimum sebelum tali dilepaskan. Kuasa ini akan mengalih dari joran ke tali.

Rebentuk fly yang halus, dan digemari ikan.

Perlu di peringati, kuasa tali akan semakin berkurangan kerana rintangan dari angin, cincin-cincin guide joran, dll. Ada juga faktor-faktor yang bukan dalam kuasa kita yang mempengaruhi jarak penerbagan umpan fly kami. Asalkan kami mengakhiri balingan kami dengan joran menunjuk ke arah yang kami kehendaki, umpan fly kami akan terbang ke arah yang kami hendaki.

Lebih banyak anda melatih, lebih baik balingan anda.

Keadaan Semulajadi

Memang sukar untuk kami menghentikan tiupan angin. Sukar jugak untuk menoleh arah tiupan angin supaya ia meniup ke arah yang boleh menolong balingan kami. Anda boleh menunggu sehingga tiupan angin berhenti. Atau anda boleh memancing di tempat yang berlainan di mana angin menjadi kawan anda dan bukan lawan anda.   

Salah satu faktor yang mempengaruhi jarak balingan anda adalah loop tali. Cuba dapat loop-loop yang kecil.

Sedikit Rahsia

Di sini ada sedikit tip atau rahsia untuk menolong menjauhkan lagi jarak balingan anda. Rahsia ini adalah dengan mengakhiri balingan anda secara mendadak. Ini akan menyebabkan tip joran anda membina tenaga yang lebih, sebelum ia melepaskan tenaga ini kepada tali. Dengan kelebihan tenaga ini, tali anda akan dapat membawa umpan lebih jauh lagi.

Memang sukar untuk membaling umpan fly ketika angin sedang meniup dengan kencang.

Penalaan-penalaan ini akan menolong anda membaling umpan fly anda dengan lebih efisien dan memberi jarak yang lebih jauh. Cuba dan praktik cara-cara balingan ini sehingga balingan anda menjadi lebih efisien dan jauh.

SUBSCRIBE NOW

Do Not Miss Another Issue

Contact us

For more information or should your have enquiries, do drop us an email.