Sumpahan Pancing Tidak Bernasib Baik Bahagian 5 – Alam: Pasang Surut dan Arus

Penambah Pengetahuan

The Angler Magazine, The Angler, The Asian Angler fishing tackle, why I can't catch fish, unlucky tackle, fun fishing,

Advertisement

Terdapat banyak sebab mengapa kita kadang-kadang menghabiskan berjam-jam memancing dan tidak menangkap apa-apa. Kadang-kadang itu adalah nasib tetapi kebanyakan masa nasib tidak menjadi masalah seperti yang kita lihat dalam empat artikel sebelum ini. Oleh itu, jangan risau kerana pancing anda tidak disumpah dengan nasib buruk; baiklah, sekurang-kurangnya jangan bimbang untuk sekarang. Mungkin, mungkin anda tidak menangkap apa-apa kerana alam ada kaitan dengannya.

Pasang Surut dan Arus

Bot-bot sewa tertentu yang membawa pemancing ke “lubuk memancing” yang sangat popular biasanya ditempah sepenuhnya sepanjang tahun. Namun, ada hari di mana seseorang dapat membuat tempahan dengan mudah walaupun pada saat-saat akhir. Mengapa begitu? Adakah anda pernah bertanya kepada diri sendiri soalan ini atau sekurang-kurangnya tertanya-tanya mengapa demikian? Jawapannya cukup mudah. Ini biasanya merupakan tarikh di mana air pasang paling tidak sesuai untuk memancing. Tarikh-tarikh ini mungkin hebat untuk perlumbaan bot jet, pertandingan lumba dayung, dan berenang jarak jauh. Atau mungkin bagus untuk luncur air, tetapi tidak untuk memancing atau terlalu berbahaya untuk memancing.

The Angler Magazine, The Angler, The Asian Angler fishing tackle, why I can't catch fish, unlucky tackle, fun fishing,

Bot-bot nelayan dalam perjalan balik ke jetty. 

Perhatikan bahawa air pasang berubah sepanjang masa; kadang-kadang kita mendapat dua perubahan dalam sehari, dan kadang-kadang empat perubahan dalam sehari. Yang saya maksudkan ialah di tempat-tempat tertentu kita dapat lihat dua pasang surut dan dua pasang surut sehari (semi diurnal), dan beberapa tempat kita hanya melihat satu tinggi dan satu rendah (diurnal). Tetapi ada hari-hari yang kelihatan seperti laut sedang tidur dan tidak ada pergerakan pasang surut. Saya pernah pergi memancing di laut di mana airnya seperti permukaan cermin; tiada gelombang. Keadaan di bawah permukaan tenang; tiada arus. Anda boleh memasukkan jig kecil 3g dan terus ia akan terus menuju ke bawah.

Dalam keadaan seperti itu, memancing menjadi sangat mencabar (tidak mustahil tetapi sangat teruk). Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah pergerakan di bawah permukaan air membawa makanan seperti anak ikan, krustasea, plankton, dll. Ikan yang memakan benda-benda ini keluar dari “lubang persembunyian” mereka dan mula berpesta. Tetapi ketika tiada pergerakan air, ikan-ikan itu “pulang” dan jarang mengembara ke luar. Mereka mungkin bersembunyi di batu, di bawah pasir, dan lain-lain. Memancing mereka menjadi sangat mencabar. Bukan sahaja ikan, malah burung juga berehat sebentar.

Tunggu punya tunggu, umpanlangsung tidak disentuh. Kenapa?

Ini membawa saya ke suatu masa di mana saya mempunyai beberapa tetamu yang berkeras untuk pergi ke laut untuk memancing ikan bertentangan dengan pertimbangan yang lebih baik dari tekong saya yang menasihatinya untuk tidak memancing kerana memancing akan menjadi sukar, dan kami tidak membawa tetamu memancing di batu karang tempat aktiviti menyelam dilakukan. Mereka diberitahu bahawa keadaan laut tidak baik untuk memancing kerana tidak ada pergerakan air (arus).

Berikan perhatian pada pengetahuan tempatan ketika memancing (dan aktiviti lain yang melibatkan alam semula jadi). Pada akhirnya kami membawa mereka ke laut dan mereka banyak tidur lama yang indah di atas laut yang tenang; kembali pada waktu petang tanpa ikan untuk ditunjukkan. Umpan yang digunakan betul, alat pancing yang digunakan betul, cuaca bagus (tidak ada hujan tetapi juga tidak ada angin), tetapi keadaan air tidak baik untuk memancing.

Kunci

Oleh itu, lain kali apabila anda mencuba nasib dan berjaya membuat tempahan saat terakhir untuk kembara pancing ke laut, bergegas ke kedai pancing kegemaran anda, membeli semua peralatan yang diperlukan baik yang diperlukan dan yang dikehendaki; tetapi tidak menangkap apa-apa … jangan terlalu cepat berfikir bahawa joran, kekili, tali, dan lain-lain anda bernasib malang. Renungkan sebentar. Mungkin alam menjadi punca dan bukan alat memancing yang baru anda perolehi. Jadi, kunci untuk membuka sumpahan ini adalah memilih waktu pasang surut yang baik walaupun anda perlu menunggu beberapa ketika.

Advertisement

SUBSCRIBE NOW

Do Not Miss Another Issue

Contact us

For more information or should your have enquiries, do drop us an email.